تحقیق تاریخچه و اهمیت اقتصادی باقلا  شامل  25 صفحه به صورت فایل ورد و قابل ویرایش می باشد که یکی از تحقیق های جامع و کامل در مورد تاریخچه و اهمیت اقتصادی باقلا   می باشد و دارای منابع معتبر می باشد

۱- تاریخچه و مبدأ باقلا

باقلا (Vicia faba) یکی از بقولات زراعی بسیار قدیمی است. بذرهای این گونه از محل­های مربوط به عصر نوسنگی در اسپانیا و اروپای شرقی و همچنین مکان­های عصر مفرغ در سوئد و ایتالیا کشف شده است. باقلا حدود ۱۸۰۰ سال قبل از میلاد در اروپا کشت می­شده است. به طور کلی از آنجا که بقایای به دست آمده مربوط به ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد در حوزه مدیترانه­ای کشف شده است، اهلی شدن بایستی ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ سال قبل از آن انجام شده باشد (پارسا و عبدالباقری، ۱۳۸۸). در زبان انگلیسی اسامی زیادی از جمله باقلای دانه درشت، باقلای دانه متوسط و باقلای دانه ریز به آن اطلاق می شود. بعضی از دانشمندان باقلا را به زیر گونه­هایی تقسیم کرده­اند:

زیر گونه پائو سی جیگا۱ شامل چند رقم هندی است.

زیر گونه او فابا۲ که در اروپا و آسیا یافت می شود و به سه واریته تقسیم می­گردد:[۱]

الف- واریته مینور۳ با بذرهای کوچک، گرد، و بالشی شکل بنام­های پی تیک۴ و پیگون بین۵٫

ب- واریته ای کوینا۶ با بذرهای متوسط، بالشی شکل، ۵/۱ سانتی­متر به نام هورس بین۷

ج- واریته ماژور۸ با بذرهای بزرگ، پهن، مسطح و طول متوسط ۵/۲ سانتی­متر و غلاف­های بلند با نام برد بین یا فابا بین (مجنون حسینی، ۱۳۷۵) .

۲-۲- سطح زیر کشت و تولید باقلا در ایران و جهان

باقلا در میان حبوبات جایگاه مهمی دارد که در بیش از ۵۰ کشور جهان کشت می­شود. در تولید محصول باقلا چین با ۵۵۰/۱ (میلیون تن) در سال ۲۰۱۱ رتبه اول را به خود اختصاص داده، پس از آن کشورهای اتیوپی، فرانسه، استرالیا و انگلیس به­ترتیب با ۶۹۷، ۳۴۴  و ۳۴۹ و ۱۳۳  (میلیون تن) در رتبه­های بعدی قرار گرفتند (فائو، ۲۰۱۱). سالانه دو و نیم میلیون هکتار از اراضی کشاورزی جهان به کشت باقلا اختصاص می­یابد و بیش از ۳۸ میلیون تن از این محصول برداشت می­شود که ۶۰ درصد از میزان تولید سهم کشورهای آسیایی و حدود ۳۰ درصد نیز سهم کشورهای آفریقایی است. (فائو، ۲۰۱۱). ایران سالانه بیش از ۴۶ هزار تن باقلا در سطح ۳۶ هزار هکتار از اراضی تولید می کند. البته کشورمان با برداشت ۱۲۷۸ کیلوگرم باقلا در هر هکتار، ۵۰۰ کیلوگرم از میانگین عملکرد جهانی کمتر است (بی نام، ۱۳۹۰).

جدول۲-۱- پنج کشورعمده تولیدکننده باقلا درجهان(فائو۲۰۱۱)

نام کشور مقدار تولید    (میلیون تن) مقدار تولید         (در هزار دلار)



۱- چین ۱۵۵۰۰۰۰ ۳۷۴۴۳۴
۲-اتیوپی ۶۹۷۷۹۸ ۲۳۴۹۷۶
۳-فرانسه ۳۴۴۷۸۶ ۱۰۴۲۲۲
۴-استرالیا ۳۴۹۹۵۸ ۶۸۷۷۲
۵-انگلیس ۱۳۳۸۷۸ ۴۷۵۸۷

 ۲-۳- اهمیت اقتصادی باقلا

      تقریبا دو سوم ساکنین زمین با فقر غذایی و سوء تغذیه روبرو هستند که مهمترین نقص غذایی مربوط به کمبود پروتئین می باشد. در کشورهای عقب مانده و در حال توسعه به دلیل کمبود منابع پروتئین حیوانی و فقر اقتصادی، عمده نیاز پروتئین از منابع گیاهی به ویژه حبوبات تامین می گردد که عمده ترین منابع پروتئین گیاهی محسوب می شوند (باقری و همکاران، ۱۳۷۶). این گیاه نقش بسزایی در تثبیت نیتروژن اتمسفری دارد. باقلا با توجه به مقدار پروتئین بالا و قابلیت آن در تثبیت نیتروژن جو، نقشی منحصر به فرد در کشاورزی و تغذیه ایفا می کند و از نظر اهمیت  اقتصادی بعد از لوبیا و نخود فرنگی و نخود چهارمین حبوبات به شمار می رود. ارقام باغی باقلا برای استفاده از بذرهای با پوسته سبز آن و نیز به عنوان یک گیاه زراعی برای بهره برداری از بذرهای خشک آن برای مصرف تغذیه انسان و دام کشت می گردد. این گیاه همچنین برای کود سبز نیز کشت می گردد (سعیدی مهرورز،۱۳۸۳). دانه های رسیده باقلا سبز حدود ۴ درصد پروتئین با ارزش فیزیولوژیکی بالا و مقادیر زیادی املاح معدنی مثل فسفر، کلسیم و آهن دارد. مقدار ویتامین c  در آن متوسط و مقدار کاروتن کم است.

۲-۴- گیاه شناسی باقلا

باقلا گیاهی است یک ساله از خانواده حبوبات و ایستاده. که ریشه اصلی آن مستقیم تا عمق ۱۰۰ تا  ۱۲۰ سانتی متری در خاک فرو می رود و ریشه های فرعی آن  به صورت مورب در داخل خاک رشد و نمو کرده

وگره های تثبیت نیتروژن نیز در روی ریشه ها دیده می شود. ساقه های آن راست، ضخیم، توخالی و چهارگوش است و برخلاف برخی ازحبوبات نیاز به قیّم ندارد. معمولا از پایین ساقه اصلی نزدیک سطح خاک ساقه های فرعی بوجود می آیند که روی ساقه اصلی به ندرت انشعاب ایجاد می شود  و تعداد آنها ممکن است به ۱ تا ۷  عدد هم برسد. در روی ساقه برگهای مرکب بطور متناوب قرار دارند و عاری از پیچک هستند. تعداد آنها بین ۳ تا ۵  عدد است. هر برگ شامل ۲ تا ۶  برگچه بیضی شکل در طول ۵ تا۱۰ سانتی متر است. گل آذین کوتاه به صورت خوشه مرکب و به هم فشرده در محور برگها قرار دارد و هر خوشه ۱ تا۶ گل رنگهای سفید خالص، سفید با خالهای سیاه ارغوانی و بنفش می باشد. گلها درگره های بالایی به علت رقابت فتوسنتز انتهای ساقه درحال رشد و نیز در شرایط تراکم شدید بوته ها کمتر تشکیل می شوند. گرده افشانی بصورت خودگشنی است. در هرگره معمولا تعداد دو تا چهار عدد میوه تولید می شود که در داخل آن یک تا هشت دانه وجود دارد. غلافهای سبز موقعی که ۵ تا ۵/۷ سانتیمتر طول دارند، برداشت شده و به صورت تازه و تاریخچه شده مورد استفاده قرار می گیرند. دانه خشک باقلا حدود ۲۳تا ۲۵  درصد پروتئین دارد و شکل، اندازه و رنگ دانه ها در ارقام مختلف متفاوت می باشد. با رسیدن دانه پوست غلاف ها ضمیم شده و رنگ آن به علت اکسیداسیون تیروزین سیاه می شود و رنگ دانه رسیده بین قهوه ای روشن تا نسبتا سیاه می باشد.


جهت دانلود متن کامل تحقیق تاریخچه و اهمیت اقتصادی باقلا کلیک نمایید